Amikor a Scandinava munkáiból mazsolázgató bemutatkozó videót nézi az ember, akkor felteszi magának a kérdést: Mégis miért jó olyan vizuális effektusokat és trükköket alkalmazni, amelyek CGI-nak néznek ki, de közben nem CGI? A videó erre is választ ad.

A laikusok kedvéért érdemes leszögezni, hogy mi is az a CGI: Ez a betűhalmaz a számítógép által létrehozott képet jelenti, szemben a forgatási helyszínen vagy egyéb kontrollált körülmények között felvett anyagokkal.

Amit a Scandinava csinál, az kicsit visszanyúlik a filmkészítés hőskorához, hiszen nem használnak CGI-t, ellenben a vizuális effektusok (VFX) egyéb tárházát széles körben: Amit tudnak megoldanak kamerán belül, de egyébként is minden VFX képi elemet ők vesznek fel, mozgatnak (akár robotkarral) és animálnak. Ehhez pedig alkotnak, barkácsolnak, maketteznek ha kell.

De mi az értelme az egyre elérhetőbb és gyorsabb CGI megoldásokkal szemben? Egyszerűen az, hogy nem mindent tudunk még kellő hitelességgel vagy részletességgel renderelni és gyakran pont ilyenkor lóg ki a lóláb. Vagy a madártoll. Meg persze ennek is megvan a maga bája, mint a valódi stop motion gyurmázásnak.