Hiába tekintik a márkatulajdonosok és marketingesek egy igazi aranybányának az Instagramot, a felhasználók sok dolgot hiányolnak belőle és sok dolog kiborítja őket. A fejlesztők már egy kis csoport bevonásával tesztelik a “repost” vagy “re-gram” funkciót, nem ugrál majd a hírfolyam belépéskor és a posztok is időrendben, vagy valami hasonló módon jelennek meg újra. Az időzített megosztás pedig már január óta úton van.

Fotók újramegosztása

A Facebook, Twitter vagy Tumblr egyik kedvenc funkciója, hogy mások nyilvános tartalmait újra megoszthatjuk a saját hírfolyamunkba beemelve. Ez már az Instagram hőskorában is meglévő igény volt és “re-gram” appok egész hada lepte el a mobilos piactereket, ami ezt megoldja. Ez nem volt elegáns, hiszen nettó lopás volt.

Az Instagram most tesztelt funkciója ennél elegánsabb, de nem a hírfolyamunkba, hanem a Stories szekcióba tudjuk majd megosztani mások (nyilvános) tartalmait, természetesen az eredeti szerző feltüntetésével és direkt átjárással a fotót feltöltő eredeti profilra.

Mondani sem kell, ezzel az Instagram felhasználók is jól járnak majd, hiszen ez nagyban növelheti majd az elérésüket. Ez a megoldás leginkább a Twitter “retweet” funkciójára hajaz, ahol szintén lehetséges csak idézni az eredeti posztot és hozzáfűzhetjük a saját gondolatainkat is.

Ugráló hírfolyam

Amióta létezik az Instagram, azóta idegesít mindenkit, mégis 2018-ig kellett várni ennek a megoldására. Mindenki találkozott már azzal, hogy tekert-tekert egy ideig a fotók között, de még korántsem ért a végére. Jött egy telefonhívás vagy üzenet, amit elintézve az Instagramot újra megnyitva nem tudtuk ott folytatni, ahol abbahagytuk, mert automatikusan lefrissült a hírfolyam és a tetejére ugrott.

A Tumblr és a Twitter is régóta tudja már azt, hogy egy felugró buborék értesít arról, hogy vannak friss tartalmak a hírfolyamban, de az csak akkor frissül le és ugrik az elejére, ha a buborékra bökünk. Az Instagram is ezt tervezi. Ez mondjuk egy napközis programozó szakkörös palántának is rutinművelet lenne, érthetetlen, hogy miért kellett erre ennyit várni.

Időrendi vagy nem időrendi? 

Nemrég robbant a hír, hogy az Instagram visszatér a felhasználók által gyűlölt speciális algoritmusról az időrendi listázásra a hírfolyamban. Most a Facebook-hoz hasonló metódus szerint a rendszer válogatja ki a posztokat a felhasználónak, ami sokszor inkább nem jól működik, mint jól. Az Instagram rögtön tiltakozott és kacsának nevezte a hírt, amire aztán elég nagy felháborodással reagáltak a felhasználók, akik a jó öreg kronologikus listázást kedvelik.

Na nem ez tér vissza teljes egészében, hiszen az algoritmus megtartása az Instagram és tulajdonos Facebook számára üzleti érdek. Az algoritmust úgy szabnák át, hogy több teret engednének a friss posztoknak, melyeket nagyobb prioritással kezel majd a szelektáló atyaúristen. A legtöbben azt kifogásolják, hogy az algoritmus gyakran több napos tartalmakat pakol a felhasználók elé a frissek helyett (most a nem kellően aktív és/vagy kiemelésért nem fizető felhasználók szívatásáról inkább nem is beszélünk).

Az említett változások pontos megjelenéséről nincs hír, valószínűleg fokozatosan vezetik be 2018 során.