Michael Woodford egy rövid ideig az Olympus vezérigazgatója volt, majd vérdíjjal a fején kellett hazamenekülnie japánból, hogy folyamatos rendőri védelem mellett pörölyként csapjon oda a jakuza kezére. Az Olympus maffiabotránya a vállalat egyik legsötétebb időszaka volt és a szennyest kiteregető ex-vezérigazgató történetét TV sorozatként filmesítenék meg.

2011-ben bombaként robbant a hír, hogy az Olympus több, mint egymilliárd dollárral nem tud elszámolni, meghamisította jelentéseit a veszteségekről, megmagyarázhatatlan felvásárlásokba kezdett és rejtélyes tanácsadói díjak címén adóparadicsomokba egész vagyonokat utalt át. Ez eddig egy teljesen hétköznapi pénzügyi csalásnak tűnik, pedig itt jön az, ami valóban filmbe illik.

Michael Woodford japánba visszatérve nyilatkozik a sajtónak | Fotó: Reuters (Kim Kyung-Hoon)

Röviddel azután, hogy 2011-ben az angol Michael Woodford az Olympus vezérigazgatói székébe ült, feltűntek neki a gyanús jelek, amik miatt kérdezősködni kezdett az igazgatótanácsnál. A tanács nem tudott túl sokáig kitérni a kérdések elől és inkább pár hónap igazgatóskodás után kirúgták Woodfordot. Vállalati autóját, lakását, telefonját elvették és nyomatékosították, hogy nagyon gyorsan üljön fel egy repülőgépre és hagyja el az országot ha jót akar.

Ekkor a jakuza már a meggyilkolásán dolgozott, vérdíjat tűztek ki rá, hogy ne beszélhessen a hatóságokkal. Az ügy egyik szomorú mellékszála volt, hogy az indiai részleg igazgatóját egy játszótéren holtan találták, búcsúlevele szerint öngyilkos lett. Woodford viszont rendőri védelmet kapott és Angliába visszajutva ő lett az egész ügy koronatanúja.

Tsuyoshi Kikukawa irányította a vállalatot Woodford kinevezéséig, először öt év letöltendő börtönt kapott, amit később felfüggesztettre mérsékeltek.

Az akkori cégvezetés és a japán maffia közösen próbálták kirabolni a nagy nevű vállalatot, aminek az eredménye az lett, hogy az Olympus a csőd szélére került, kis híján kitiltották őket a tőzsdéről és egy nap alatt 80%-ot esett a részvényeik értéke. Ez volt a japán vállalati élet addigi legnagyobb botránya. Gyakorlatilag a Sony pénzügyi mentőcsomagja nélkül az Olympus ma nem is létezne, egyszerűen belerokkant volna az ügybe, de persze az is kellett hozzá, hogy Woodford még időben kiszivárogtassa az igazságot.

Nem sokkal az eset után Woodford nagyon találó Exposure címmel könyvet adott ki. Ennek megfilmesítésére írt alá szerződést a Tenafly és maga a szerző. A produkciós cég egy sorozatot tervez készíteni, de egyelőre tárgyalnak arról, hogy ki fogja majd megvenni, egyelőre a Netflix és az Amazon tűnik esélyesebbnek, mint a hagyományos TV csatornák.