Terry Richardson a szakma egyik legismertebb és egyben legmegosztóbb divatfotósa. Már a nyakába zúdított molesztálási botrányok előtt is rájátszott a nőfaló suttyó rocksztár imázsra. Az első vádak után szakma csak azt tette, amit ilyenkor tenni szokott: Megvonta a vállát és hosszú ideig nem nézett oda. Most viszont a Weinstein-botrány hullámait meglovagolva a Vogue, Glamour, GQ és Vanity Fair lapokat kiadó Condé Nast adta ki a kilövési parancsot Richardsonra.

A celebbé vált celebfotós Terry Richardson épp azért úszhatta meg nagyon sokáig a botrányok ellenére, amiért Harvey Weinstein is: Hatalma volt és összezárt körülötte a szakma, aki vele szembeszállt, annak véget ért a karrierje. Bár a saját terepén a többszörös Oscar-díjas producer Weinstein sokkal nagyobb hal volt, de az ő bukása kellett ahhoz, hogy Richardson is kegyvesztetté váljon, legalábbis a Condé Nast International vezetőségénél.

Richardson erre a nőfaló imázsra építette fel a karrierjét

Richardsont az évek alatt számtalanszor vádolták meg modellek azzal, hogy szexre kényszerítette őket, maszturbált előttük vagy szexért cserébe ígért előrejutást a szakmában, amihez valóban megvolt a kellő befolyása. Az utóbbi időben azonban éppen beállt körülötte az állóvíz, de a Weinstein-botrány nyomán a The Times tette fel a kérdést: Miért imádják még mindig a divatszakmában és miért kap még mindig megrendeléseket, ha ugyanolyan súlyos dolgokkal vádolják, mint a filmipar legújabb közellenségét.

Kevesebb, mint 24 órával a The Times cikk megjelenése után a Condé Nast igazgatóságán ment végig egy körlevél, hogy mostantól a kiadóhoz tartozó lapok többé nem rendelhetnek Terry Richardson fotókat és a folyamatban lévő projekteket is le kell állítani. Ennek azért is van súlya, mert ehhez a kiadóhoz a legnagyobb divatlapok tartoznak és komoly lavinát indíthat el más kiadóknál is.