Az Adobe bemutatta a Creative Cloud 2018-as frissítéseit és kétség kívül valamennyi változtatás közül a Lightroom megbolygatása a legérdekesebb. Kapunk teljesen átszabott, alapoktól újratervezett új kiadást Lightroom CC néven és kapunk egy régi-új kiadást Classic Lightroom CC néven is, egyedül az örökérvényű licencek kedvelői alól lesz kihúzva a szőnyeg.

Az Adobe nagyon jól ráérzett arra, hogy valamit kezdeni kell a Lightroom 10 éve változatlan felületével, ami így 2018-ra ráfordulva kezd egyre elavultabbnak és modern UI/UX felfogásban túlságosan körülményesnek hatni. Ciki, na. Az is tiszta sor volt, hogy a megszokott felület kidobásának hírére sokan egyenesítenék ki a fészerben tárolt kaszát. Nagy úr a ragaszkodás.

Az új Lightroom CC

Az Adobe ezzel az új kiadással reagál az egyre inkább felhő-központúvá váló felhasználási igényekre. A felület nem lesz teljesen ismeretlen a régi felhasználók előtt, de sok tekintetben áramvonalasítva és modernizálva lett, hogy minél inkább gördülékeny legyen a munka a nagyképernyős asztali, kisképernyős notebook, még kisebb képernyős tablet és mobil környezetek között.

Az új Lightroom CC végre nem csak csomagban, de önállóan is bérelhető lesz (de megmarad a Photoshop + Lightroom kombó is), ráadásul akár 1 TB méretű felhő tárhellyel is kérhető, hogy tényleg bárhol és bármikor nekiláthass a munkának, függetlenül attól, hogy milyen környezetben dolgozol. Ezen felül a könyvtárak rendszerezésére ezúttal is nagy hangsúlyt fektet az Adobe, de már mélyen integrálják azt a Portfolio rendszerbe, így akár online prezentáláshoz és kliensekkel megosztáshoz is könnyen össze tudjuk majd kattintgatni a kívánt anyagot.

A régi-új Classic Lightroom CC

Mondhatnánk, hogy nincs itt semmi látnivaló, hiszen megkapjuk az eddig ismert Lightroomot ezzel a “Classic” megnevezéssel, de szerencsére az Adobe nem csak ennyivel ment elébe egy polgárháborúnak. Az utóbbi időben komoly kritika érte a fejlesztőket, hogy a Lightroom nem kezeli jól az erőforrásokat és egy viszonylag erős számítógépen is nyögvenyelős tud lenni a használata. Ezekre reagálva komolyan ráfeküdtek a témára, így a rég-új Classic Lightroom CC sokkal gyorsabb lesz, ide értve a betöltési időket, nagyobb fájlok kezelését vagy a terebélyes könyvtárak kezelését is.

Nem lesz Lightroom 7

Miközben az Adobe a többi kreatív szoftverével már évekkel ezelőtt teljesen átállt az előfizetős Creative Cloud szolgáltatásra, addig a Lightroom 6 ilyen szempontból még kilógott a sorból. Aki nem akart havi/éves díjat fizetni, annak ez egy jó lehetőség volt örökérvényű licenc beszerzésére, már csak azért is, mivel ez továbbra is támogatott kiadás volt, érkeztek hozzá a frissítések. Ennek lesz vége még idén, így a 2018-ban megjelenő fejlesztések és kamera adatbázis frissítések már nem jönnek hozzá és nem is lesz Lightroom 7-es kiadás. Aki haladni akar a korral, már végleg be lesz terelve a Creative Cloud ökoszisztémába.