A legjobb bizonyíték arra, hogy a Polaroid sokkal szebb napokat is megélt, hogy a márkanevet sokan az instant film szinonimájaként használják. Az éppen most 80 éves Polaroid már több, mint 10 éve ment csődbe, de sosem tűnt el teljesen, most viszont az Impossible Project bábáskodása mellett születik újjá az 1937-es eredeti szellemiségben.

Polaroid Originals – Ezt érdemes megjegyezni, ugyanis a másik nagy legendához, a Kodakhoz hasonlóan a Polaroid nevét is ezer felé fújta a szél a csőd után, így számos eszközön találkozhatunk a logóval, de majdnem mindegyik mögött egy teljesen más cég áll. Láttunk már GoPro kihívó akciókamerát vagy okostelefont is Polaroid néven.

Az Impossible Project viszont nagyon is közel áll az eredeti gyártóhoz: Amikor a Polaroid 2008-ban bejelentette, hogy leáll az instant filmek gyártásával, akkor ez a lelkes holland csapat megvette a Hollandiában üzemeltetett eredeti gyártósort és azt mondták, hogy majd ők folytatják.

Az előttük álló nehézséget nagyon jól tükrözte az Impossible Project, vagy magyarul “lehetetlen projekt” márkanév. A Polaroid nyolcvanadik szüinapjára viszont bejelentették a srácok, hogy nincs többé Impossible Project, van helyette Polaroid Originals és a cél továbbra is egy analóg, instant filmes fotózás szeretetére épülő vállalkozást vinni, ami hű az eredeti hagyományokhoz.

Polaroid Originals OneStep 2

Már negyven éve, hogy piacra került az eredeti OneStep fényképezőgép, melynek itt van a folytatása. Képes megkajálni a Polaroid 600-as filmet is, de igazából az új i-Type filmekhez lett fejlesztve. Beépített 1100 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkezik, ami állítólag 60 napos üzemidőt tesz lehetővé.

A kiváló minőségűként hirdetett objektív egyébként 61 cm-től végtelenig tud élesre állítani, amit egy erős beépített vaku egészít ki. A Sony A9-ek és Nikon D5-ök korában ez pusztán játékszer, de a lényeg egyébként is a kémiai anyagok reakciójában rejlik. Az ára egyébként abszolút versenyképes a Fujifilm gépeivel: Európában 119 euróért juthatunk hozzá.

Polaroid Originals i-Type filmek

Az Impossible Project már eddig is i-Type néven adta ki a saját gyártású és fejlesztésű instant filmjét, de most teljesen átértelmezték a nevét. Az “i” betű itt már az “incredible”, vagyis hihetetlen jelzőt takarja, ami kétség kívül sokkal pozitívabb töltetű, mint lehetetlenséget tükröző eredeti márkanév. Egyelőre csak az alap színes változat és a fekete-fehér rendelhető, de lesznek speciális kiadások is.

A filmek egyébként a Polaroid 600-as formátumon alapulnak, de mivel a OneStep 2 már beépített akkus, ezért nincs szükség a kazettába elemet tenni. Ez olcsóbbá teszi a gyártást és az árát is. A 600-as gépekbe nem is érdemes beletenni, de a Polaroid Originals erre is gondolt és gyártásban maradnak az elemmel ellátott, eredeti 600-as filmek is. Az ára viszont még így is 16 euró egy 8 instant film lapot tartalmazó kazettáért, ami valamivel drágább a 10 lapos Fujifilm Instax Wide formátumú filmnél.