A Kádári retró romantikára fogékonyak valószínűleg egy emberként csattannak fel örömükben, hiszen az orosz híradások szerint visszatér a szovjet fotóipar egyik ékkövének számító Zenit, ráadásul rögtön Full Frame szenzoros MILC alakját magára öltve. Ezt maga a krasznogorszki üzem igazgatója jelentette be egy rádióinterjúban.

A Zenit évtizedeken keresztül megkerülhetetlen volt a vasfüggönytől keletre és a magyar padlásokon is szinte biztos, hogy porosodik még egy darab a molylepkék között. A fotózásra kicsit is igényes apáink jó eséllyel egy Zenittel fotózták a Lada hátsó ülésén lángost falatozó anyáinkat és aki betér egy bolhapiacra, az a búgócsiga, szögletes kotyogós, vetkőzős golyóstoll és a Videoton képcsöves televízió között találni fog egy Zenitet is.

A PhotoRumors szerzője az orosz RNS ügynökségre hivatkozva állítja, hogy a KMZ igazgatója egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy a már korábban belengetett fényképezőgép gyártást tényleg újraindítják, az első gépek 2018-ra várhatók, amik Full Frame szenzoros MILC-ek lesznek. A gyártás egy részét házon belül oldják meg, de most már erősen támaszkodni fognak vezető piaci szereplőkre, mint beszállítókra.

Azt még kiemelte, hogy a cél elsősorban a Leica megverése lesz a saját terepén, így a tömegeknek termelés, mint cél valószínűleg háttérbe szorul. Sajnos ennél részletesebb információkkal nem szolgált, pedig ezt valószínűleg már csak a megszépült emlékek miatt is mindenki epekedve várja, akinek valaha volt a kezében egy Zenit.