Aki szerint elég csak egyszerűen kicsavarni végtelenre az objektívet a tökéletes csillagfotózáshoz, az még nem nagyon találkozott a valósággal. A való életben általában mindig túl lehet kicsit tekerni az objektívet és sok mai darabon már a markerek sincsenek. Az éjszakai égboltnál pedig nincs helye hibának.

Pavel Bahtinov egy amatőr asztrofotós, aki 2005-ben kitalált egy egyszerű, házilag is elkészíthető előtétet az objektívre (de működik távcsövekkel is). A lényege, hogy a diffrakciós hatást használja fókuszálási segédnek. Az objektív elé felhelyezett minta hatására a csillag pontszerű fénye megtörik és „diffrakciós tüskék” jelennek meg, ideális esetben (tökéletes fókuszban) három egymást egyetlen pontban metsző vonalat kell látnunk.

A fókusz előre-hátra állításával a vonalak szétcsúsznak, így tudni fogod, hogy van még mit állítani. Ezután levehető az előtét és indulhat a fotózás tökéletesen beállított fókusszal. Pavel a mintát szabadon felhasználhatóvá tette, melyet ezen az oldalon az objektívedhez/távcsövedhez egyedileg generálhatsz, majd kinyomtathatsz, így nem feltétlenül kell kész megoldásra költened.

Ian Norman asztrofotós a SharpStar-féle Bahtunov-maszk használatát mutatja be:

Fontos azonban, hogy nem árt kellően fényes csillagon végezni a beállítást, hogy lásd is mi történik. Földi objektumok esetén is működik, mint például a távoli közvilágítás fénye.

Forrás: PetaPixel, Astronomybox