Jelenleg a Jpeg az egyik legelterjedtebb képformátum, de ez nem jelenti, hogy nem léteznek nála jóval hatékonyabb tömörített formátumok, csak éppen operációsrendszer-szintű támogatottság hiányában nehéz a terjedésük. Ha az Apple megteszi az első lépést, az általában jelenteni szokott valamit. Az új iOS pedig új álló- és mozgókép formátumokat hoz majd, amelyek a Jpeg-hez képest 50%-al kevesebb helyet foglalnak azonos minőség mellett.

A HEIF alapvetően állókép és rövid szekvenciák tárolására lett kifejlesztve, így alkalmas akár a GIF kiváltására is, miközben jóval többet tud annál, például támogatja a rétegeket, így az alapfotó hiánytalanul visszanyerhető egy felmatricázás vagy ráírt jegyzet után is. Az alapját a videózásra fejlesztett HEVC adja, ami H.265 néven is ismeretes. A HEIF nagy előnye, hogy azonos fájlméret mellett jelentősen jobb minőségű képeket kapunk, vagy összemérhető minőség mellett fele akkora fájlméretet.

Az iOS már eddig is felhasználta ezeket a formátumokat (például a Live Photos esetén), de az iOS 11-től már minden képi anyag tárolása így történik majd. A kompatibilitást pedig azzal szeretnék biztosítani, hogy megosztás során a készülék átrendereli kompatibilis formátumba a képeinket. Persze ez a rendszerszintű támogatás terjedésével egyre kevésbé lenne szükségszerű a jövőben, így a korosodó Jpeg-et is nyugdíjba lehet küldeni. Előbb vagy utóbb.