Sokszor kiáltottak már iPhone, iPad, MacBook vagy iMac gyilkost, mikor egyik-másik gyártó bemutatott valamit, ami elméletben jobb. Lehet, hogy a gyakorlatban is erősebb, jobb, szebb, de a végső ítéletet úgyis az eladott darabszám mondja ki és az iMac pozíciója nehezen megingatható. A Microsoft Surface Studio viszont talán annyira közel került ehhez, hogy jó nagy falatot haraphat ki az almából.

A Microsoft néhány éve bemutatott Surface termékcsaládja tablet és notebook mellett most már all-in-one egybeszámítógépet is felvonultat. A Windows 10 rendszerrel érkező számítógép többféle specifikációval is elérhető lesz, a legerősebb egy Intel Skylake i7 processzorral, 32 GB RAM-al, GeForce 980M dedikált GPU-val és 2TB SSHD meghajtóval felvértezett szörnyeteg, amit a 28” méretű érintőképernyő egészít ki. Ezen a képernyőn ugyanúgy rajzolhatunk a nyomásérzékeny stylussal, mintha egy Wacom Cintiq monitoron tennénk.

Ez utóbbi körülmény az, amivel a Surface Studio rászolgált a nevére: Ez egy komplett megoldás lesz a kreatív területekre, ahol a számítógép a képernyő lehajtásával rögtön rajzpaddá alakítható, mindezt pedig bőséges számítási teljesítménnyel egészíti ki. Ennek megfelelően nem is lesz olcsó, a legdrágább, legerősebb kivitel 4200 dollárba fog kerülni, ami most éppen 1,2 millió forint. De azt is figyelembe kell venni, hogy a Surface Studio egyesít magában egy erős PC-t és egy Cintiq-stílusú grafikai monitort.

Mi félnénk-e az Apple helyében? A tűzerőt figyelembe véve igen, de az iMac-et kirobbantani a stúdiókból nem egyszerű feladat.