Egyre magasabbra csapnak a botrányok lángjai a világ legrangosabb sajtófotó pályázata körül, lassan teljesen általánossá válik, hogy a finalisták majdnem negyedét ki kell rúgni, mert a sikeres nevezés után derül csak ki, hogy a fotóikat manipulálták. A World Press Photo talán éppen ezért úgy döntött, hogy a 2017-es pályázatnál egy új, kötetlen kategóriát vezet be.

A „kreatív dokumentarista” kategóriára nem vonatkozna a szervezet által alkalmazott sajtóetikai kódex, mely jelenleg a legkisebb manipulációt sem engedi meg. Ez persze értelmezés kérdése, de például nem számít manipulációnak a színkorrekció, ám egy fűszál lesatírozása már igen, függetlenül attól, hogy a kép jelentését megváltoztatja-e.

A WPP célja ezzel az, hogy teret engedjen a sajtófotó kötöttségeitől mentes, innovatív, kreatív történetmesélésnek és prezentációs módoknak, melyek a világot érdeklő témákat más megközelítési módokkal is bemutathatják. Az viszont nagyon jó kérdés, hogy ettől csökkeni fog-e a sajtófotóikról kisebb részleteket leradírozó jelentkezők száma, hiszen ők ettől még nem biztos, hogy egy félig-meddig művészi irányultságú, kötetlen kategóriában neveznek majd.

Forrás: PetaPixel