Néhány napja mutatta be a GoPro az első saját fejlesztésű videós drónját, a Karmát. Ezzel nem titkolt szándéka volt, hogy a DJI alá odapörköljön és ez pár napig igazolódni is látszott. De a DJI válaszlépése sem maradt el, berepült a hadszíntérre a Mavic Pro, ami specifikációi alapján nagyon is esélyesnek látszik a győzelemre.

Mind a Karma, mind pedig a most leleplezett Mavic a hátizsákba beletuszkolható, összecsukható drónok ligájában indul, de már az első fotókon is látszik, hogy a DJI megoldása sokkal kevesebb helyet foglal szállítás közben. Emellett könnyebb is majdnem 30%-al, ami jót tesz a repülési időnek is: Akár 27 percig visíthat a magasban, szemben a GoPro Karma 20 perces értékével.

A DJI és a GoPro közötti törést alighanem az okozta, hogy a DJI a leginkább árérzékeny szegmensben, a Phantom sorozatnál elkezdett saját beépített kamerát használni, kigolyózva innen a GoPro-t. Ez most sincs másként, egy 1/2.3” méretű 12 megapixeles szenzoré a főszerep, mely képes 4K felbontásban rögzíteni 30 fps-t és 1080p mellett 96 fps-t.

A maximális repülési távolságban is a Mavic jön ki győztesen (7 km versus 1 km) és az elérhető végsebesség is 65 km/h az 56 km/h-val szemben a DJI javára. Ahol kicsit hiányérzetünk támadhat, az a kezelés: A GoPro megoldotta azt, hogy ne az okostelefont kelljen monitorként használni és a kontrollert is „videojátékosra” vette a kezdők kedvéért. A Mavic a klasszikus vonalat képviseli: Klasszikus távirányító, melyen mobiltelefon tartó található, mert alapból nem ad élőképet.

Másik fontos kérdés még az ár: A DJI Mavic nyitóára 749 USD beépített kamerával, távirányító nélkül (de vezérelhető okostelefonnal is), kontrollerrel már 1000 USD lesz. A GoPro Karma nyitóára távirányítóval, de kamera nélkül 799 USD, míg egy GoPro Hero5 Black kamerával csomagban már 1199 USD.

Persze a végső szót úgyis a gyakorlati tapasztalatok és a kamera képminősége alapján lehetne kimondani.


Warning: require(/web/htdocs3/printscreenhu/home/www/wp-content/plugins/td-composer/legacy/Newsmag): failed to open stream: Success in /web/htdocs3/printscreenhu/home/www/wp-includes/comment-template.php on line 1532

Warning: require(/web/htdocs3/printscreenhu/home/www/wp-content/plugins/td-composer/legacy/Newsmag): failed to open stream: No such device in /web/htdocs3/printscreenhu/home/www/wp-includes/comment-template.php on line 1532

Fatal error: require(): Failed opening required '/web/htdocs3/printscreenhu/home/www/wp-content/plugins/td-composer/legacy/Newsmag/' (include_path='.') in /web/htdocs3/printscreenhu/home/www/wp-includes/comment-template.php on line 1532
WordPress › hiba

Súlyos hiba történt a webhelyünkön.

További információ a WordPress hibák megtalálásáról.