Napjaink egyik legnevesebb fotóipari szereplője az Olympus, de a 2011-ben kirobbant botrány alapjaiban rázta meg a vállalatot és a japán gazdasági életet. A cég vezetői több éven keresztül titkolták a hatalmasra rúgó veszteségeket, így az egykori vezetőség több tagja ellen is eljárás indult. A bíróság most hozott ítélete alapján Tsuyoshi Kikukawa a vállalat egykori ügyvezető igazgatója öt év letöltendő börtönbüntetést kapott.

A botrány akkor robbant ki, mikor Kikukawa átadta a legfőbb igazgatói posztot a brit Michael Woodfordnak, de a megbízását pár hónappal később visszavonták és a korábbi elnök ült vissza a székbe. A hat hónappal később visszavont megbízás hátterében az állt, hogy Woodford ügyvezető igazgatóként magyarázatot követelt az igazgatóságtól a piszkos ügyekre, melyeket feltehetően a japán alvilág pénzelése mozgatott. Az igazgatóság kirakta a cégtől, elvették szolgálati lakását, autóját, számítógépeit lefoglalták és azt javasolták, hogy vegye célba a repülőteret. Mint később kiderült a jakuza (a nyugati köznyelvben a „japán maffia”) vérdíjat tűzött ki a fejére amiért szeretett volna a hatóságokkal együtt működni.

Michael Woodford, aki felfedte a csalást és üldözi a jakuza

Azóta Michael Woodford rendőri védelem alatt áll és többek között az ő vallomásai segítik a hatóságokat, hogy felderítsék az Olympus sötét ügyeit. Az esetet már három kontinensen, Japánban, Európában és az Egyesült Államokban is vizsgálják. Azt már most lehet tudni, hogy a vállalat vezetése hosszú időn át titkolta a több milliárd dollárra rúgó veszteségeit és közben üzletileg megmagyarázhatatlan felvásárolásokat kezdeményezett, melyek az ügyészség szerint egyedül csak a jakuzának voltak kifizetődők. Woodford kinevezése előtt az Olympus 800 millió dollárt költött olyan cégek felvásárlására, melyek éves bevétele alig éri el a 2 millió dollárt és rejtélyes tanácsadói díjak vándoroltak kajmán-szigeteki bankszámlákra. A perek megindulásával együtt az Olympus indiai részlegének vezetőjét holtan találták egy játszótéren ahol felakasztotta magát, de többen inkább idegenkezűséget sejtenek a háttérben.

Az egykori igazgató, Tsuyoshi Kikukawa ítélete fontos lépés az ügyben, ugyanis az Olympus teljes igazgatóságát lecserélték és a botrányban érintett több mint egy tucat ember jelenleg is az ítéletre vér. Az új tanács mindenben együttműködik a hatóságokkal, hogy a teljes botrányt feltárhassák és új lappal indulhasson a vállalat. Erre a megújulásra komoly szükség is volt, ugyanis egy időben felmerült az is, hogy az Olympus szűrét kiteszik a tőzsdéről is. Az új vezetőség elkötelezett amellett, hogy visszaállítsa a legendás fotóipari gyártó hírnevét és megszabaduljon a japán alvilághoz fűződő kötelékektől.