A csomagolóanyagok tervezésének, proofolásának és nyomtatásának egyik komoly nehézsége, hogy a magas- és flexo nyomtatás nem rendelkezik olyan elterjedt és szabványos színprofil- és eljárás készlettel, mint a hagyományos CMYK ofszet technológia. A CMYK ofszet nyomtatás színterjedelme (gamut-ja) és az ide vonatkozó ICC színprofilok (Fogra39 ISO Coated v2, stb…) nem megfelelőek a jóval nagyobb színtérrel rendelkező CMYK flexó- és magasnyomtatás leírására. A magasnyomtatás magasabb denzitási értékeket és színezeti értékeket (chroma) biztosít, és az előkészítők által leggyakrabban alkalmazott ISOCoated v2 vagy PSRhwc profilok nem fedik le ezt a jóval nagyobb színterjedelmet és nem, vagy csak korlátozottan alkalmasak az ilyen célú felhasználásra. 

A probléma leggyakrabban a tervező és az előkészítő közt lép fel, ahol a proofkészítés során nem tudják a várható színminőséget tökéletesen prezentálni az ügyfélnek, mivel a proofok egy, az alkalmazandó nyomdatechnológiánál jóval kissebb színtérben (pl.: ISO Coated v2 profilokkal) készülnek. A tervező grafikus már a (CMYK) tervezés során szembesül azzal, hogy színprofilja korlátozza a megjelenített színtartományokat, melyek az ISO Coated v2 színterén kívül esnek, ám a flexó vagy magasnyomó CMYK technológia mégis képes lenne megjeleníteni.

A Pac.Space színtér és az ISO Coated v2 összehasonlítása

A probléma megoldására a piacvezető cégek létrehozták az ERA Pro munkacsoportot, melynek célja a flexo és magasnyomtatási eljárások színminőségének biztosítása és olyan színprofilok illetve eljárások kidolgozása, mely lehetővé teszi a nagyobb CMYK színtér használatát, kimodottan csomagoló anyag gyártáshoz optimalizálva.

A projekt irányítását a GMG GmbH (az egyik legelismertebb proof és colormanagement szoftvergyártó) illetve a Janoschka Group (a világ egyik vezető csomagoló anyag gyártója) végzi. A projekthez több vezető gyártó csatlakozott, mint például az Alcan, a Hueck, a Huhtamaki, a Reuther, a Saueressig és a Wetzel.

Az ERA Pro a Drupa 2008 kiállításon mutatkozott be, nagy sikert aratva a csomagolóanyag gyártás nyomdai és előkészitő cégei közt. A kialakított PaC.Space eljárás és az elkészült színprofilok biztosítják az egyszerű és megbízható színkezelést már a tervezési fázistól az előkészítésen át a gyártásig.

A PaC.Space színprofilok elérhetőek ICC és GMG formátuban, továbbá a teljes profil-, beállítás- és dokumentációs csomag letölthető az ERA Pro csoport PaC.Space projekt weboldaláról.
A csomag tartalmazza a szükséges PhotShop beállítások konfigurációs fájljait is.

A PaC.Space profilokat a GMG ColorServere is támogatja, így a workflowba integrálás megoldott, illetve automatzálható az ideális Pac.Space színbontás és konverzió az RGB és CMYK bementetekről. A GMG ColorServer biztosítja továbbá, hogy a Pac.Space színtérből kimenetekre is szabadon konvertálhassunk, tehát a PaC.Space használata minden irányból biztosított.

A legtöbb gyártó device link rendszereihez is elkészültek a Pac.Space profilok, így a Callas PDF ColorConvert, a Heidelberg Prinect és PrintOpen, a Chromix ColorThink, Xrite ProfileMaker, Oris PressMatcher, Alwan CMYK Optimizer és a ColorLogic CoLiPri rendszereiben is elérhető a Pac.Space nyújtotta kiterjesztett CMYK színtér.