Fókusz

Órákkal a nemzetközi premier után rátenyereltünk az új nehéztüzérségre

Robert Capa hetven éve írt fotótörténelmet a partraszállás első hullámában

Az alapok megismerésével kitárulkozik az éjszakai égbolt

júl
30

Régi vágású fekete-fehér fotók Tokió utcáiról

Tatsuo Suzuki csodálatos fotónak atmoszférájához nagyban hozzájárul, hogy nem igazán törődik a pixelkukkoló igények kielégítésével. Szándékosan alkalmaz hosszú expozíciós időt, keresi a reflexiókat és nem zavarja egy kis képzaj sem. Stílusának a gyökerei egészen az ötvenes évekig nyúlnak vissza de fotóin gyakran megjelennek napjaink ingázói, akik mobiltelefonjaikba temetve élik utcai életüket. Tatsuo ráadásul szemtelenül belemászik az utca emberének intim szférájába és bebizonyítja, hogy az sem feltétlenül baj ha belebámulnak a kamerájába.

+ Hozzászólások száma:
Címkék Tatsuo Suzuki, tokió, japán, utca, fekete fehér
júl
25

Halálra ítélték azt a rendőrt, aki lelőtte a híres fotóriportert

Négy hónapja már, hogy az Anja Niedringhaust szállító autóra tüzet nyitott egy afgán rendőr. A híres fotóriporter nő azonnal életét veszítette, míg a mellette utazó Kathy Gannon súlyos sérüléseket szenvedett, de túlélte a merényletet. A rendőr azonnal megadta magát társainak és most az afganisztáni bíróság első fokon meg is hozta a halálos ítéletet, de az ügy tovább megy még a Legfelsőbb Bírósághoz is.

+ Hozzászólások száma:
Címkék Anja Niedringhaus, afganisztán, gyilkosság, rendőr, halálos ítélet
júl
25

Csak 57 évvel később derült ki, hogy ugyanott fotózott, ahol Alfred Hitchcock éppen filmet forgatott

Történetünk 2014-ben kezdődik, de egészen 1957-ig nyúlik vissza. Ron Yungul a Shorpy nevű fotós blogon megosztotta az apja által 1957-ben San Francisco lejtőin készült fényképét. Nem kellett sokat várni arra, hogy valakinek nagyon, nagyon ismerősség váljon amit lát. Az egyik kommentelő be is linkelte az Alfred Hitchcock egyik leghíresebb filmjének, a Szédülésnek (Vertigo) egyik képkockáját, mely pontosan ugyanitt készült. A két fényképet viszont érdemes sokkal közelebbről is szemügyre venni.

+ Hozzászólások száma:
Címkék Alfred Hitchcock, Vertigo, Szédülés, San Francisco, fotó, 1957, utca
júl
25

DxO Mark: A Nikon D810 az új császár!

Sokszor tekintünk a DxO Mark méréseire hivatkozási alapként, mikor kitör egy kocsmai vita fotósok között, hogy melyik szenzor is a legjobb. Annak idején a Nikon D800 azért is szólt nagyot, mert felült a trónra, letaszítva onnan több középformátumú vasat is, majd hetekkel később a D800E verzió váltotta az első helyen. Ez sziklaszilárdnak tűnt, amíg meg nem jelent a RED által fejlesztett Dragon szenzor, mely elsőként kapott 100 pont feletti értékelést, ugyanakkor a fényképezőgépek között új császár született: D810!

+ Hozzászólások száma:
Címkék nikon, D810, DxO Mark
júl
24

Talán ez az eddigi legdrágább „Mátrix” stílusú bullet time felszerelés

Egy svájci videós csapat a fejébe vette, hogy bullet time felvételeket szeretnének csinálni. Nincs ebben semmi különleges, máskor is láttunk már ilyet, leghíresebbek talán a Mátrix filmek körbepörgőforgórúgó’ jelenetei, melyekhez több tucat fényképezőgépet használtak. A srácok megkeresték a helyi Canon CPN-t, mely a professzionális cuccok terítéséért felel, de nem gondolták volna, hogy ágyúval fognak verébre lőni.

+ Hozzászólások száma:
Címkék canon, CPN, eos, 1d x, EF 24-70mm f/2.8 L II, bullet time, Mátrix, felszerelés

Oldalak