MEGOSZTÁS

A Nokia a PureView technológia megteremtésével jelezte a piacnak, hogy ők bizony nagyon komolyan veszik a mobiltelefonnal való fotózást. A Nokia PureView 808 nálunk is járt egy szép napos délutánon és meggyőződhettünk arról, hogy mire is képes a hatalmas 41 megapixeles felbontású kamerája. A Lumia 920 már nem Symbian hanem Windows Phone 8 alapokra épül, mely képes kiszolgálni a PureView technológiát, de a készülék mégis egy fapadosabb kivitelt kapott.

A Nokia a PureView technológia megteremtésével jelezte a piacnak, hogy ők bizony nagyon komolyan veszik a mobiltelefonnal való fotózást. A Nokia PureView 808 nálunk is járt egy szép napos délutánon és meggyőződhettünk arról, hogy mire is képes a hatalmas 41 megapixeles felbontású kamerája. A Lumia 920 már nem Symbian hanem Windows Phone 8 alapokra épül, mely képes kiszolgálni a PureView technológiát, de a készülék mégis egy fapadosabb kivitelt kapott.

A kamera

A PureView 808 kétségtelen előnye az volt, hogy gyakorlatilag egy fix objektíves kompakt fényképezőgépet zártak a házába. Nem sok gyakorlati értéke van a 41 megapixeles fotóinak, viszont az jó, hogy könnyedén lehetett 8 megapixeles fotókat készíteni oly módon, hogy 5x értékű zoomot is kapunk minőségromlás nélkül. A Lumia 920 viszont „csak” egy 8 megapixeles, mobilokban már megszokott aprócska szenzort kapott, viszont PureView technológiával, így számítani lehet arra, hogy a fotók minősége ezúttal is elsőrangú lesz a mobilos mezőnyben. Már csak azért is, mert a optika az f/2 bledenyílással fényerősnek mondható a mobilkészükékek között.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=8Q8tlSDpVDI]

Igen fontos újítás még a kamera képstabilizációja, melyre a Finn gyártó igen büszke. Ez a 1920×1080 felbontású videók alatt épp úgy működik, mint fotó esetén. Azt nem tudni, hogy hány fényérték előnyt hoz a rendszer, de a bemutató filmben igen hatásosnak ábrázolja a Nokia (erre pár mondattal odébb még visszatérünk). Ez nem csak a kézremegést hivatott kiküszöbölni, hanem éjszakai fényképezésnél a hosszabb záridőből adódó bemozdulásokat is. A kamera mellé természetesen villanó (és nem fotófényt adó) vaku is került.

Mobilos tulajdonságok, vezeték nélküli töltő

A készülék a 820-as típusjelű kistestvérével együtt az elsők között teszi tiszteletét az októberben elstartoló Windows 8 operációs rendszerrel felszerelkezve. A Microsoft ezzel akarja egységesíteni a PC, laptop, táblagép és mobiltelefon platformokat. A kijelző egy 4,5” átmérőjű, 1280×768 felbontású, 600 nit fényerejű HD képernyő, mely mögött egy ClearBlack IPS panel dolgozik. A kijelző különlegessége, hogy a kapacitív technológia ellenére nem csak pucér ujjbegyekkel, hanem bármilyen tárggyal megérinthető. A finnek ráéreztek arra, hogy mivel lehet még alaposan rágyúrni a kijelzők használati értékére, hiszen ott fenn északon jól jön az, ha nem kell levenni a kesztyűt.


Mindegyikhez csak érinteni kell a készüléket a töltéshez

Persze már különlegessége is akadnak, ilyen a vezeték nélküli töltés lehetősége. A telefonhoz mellékelt töltő gyakorlatilag csak egy „párna” a telefon számára amire ha ráfektetjük, egyből megindul a töltés folyamata. A Nokia ezt is komolyan vette, így több nagy gyártóval is előre összedolgozott, hogy erre épülő kiegészítők tucatjai legyenek elérhetők a Lumia 920 stratjánál. Ilyen a JBL is, mely gyárt hangrendszerrel egybe épített telefon dokkolókat (főleg iPhone-hoz). Itt is csak oda kell tenni a készüléket a helyére pihenni, nem kell kábelt csatlakoztatni.

A baki

A The Verge szerkesztői fedezték fel a Lumia 920 képstabilizátorát bemutató videóban azt az ordas bakit amiből nehezen mosakodik ki a gyártó. A videó azt prezentálja, hogy mi a különbség az OIS-nak nevezett stabilizáció és a kikapcsolt állapot között. Utóbbi remeg, kocsonyásodik, bemozdul, míg az OIS stabilizálást bekapcsolva a kép gyönyörűen kisimul, már-már mozifilmbe illő sima siklást elérve, pedig aki filmez az elvileg kerékpáron ül, egyik kezében a telefonnal.

A bakit pedig egy ablakon megcsillanó stáb. Itt látható, hogy a jelenetet egy kisteherautóból vették fel, melyben egy egész kameraman személyzet bújt meg, hogy egy komolyabb, professzionális (talán DSLR) kamerával rögzítsék a jelenetet. A Nokia igen hamar reagált a felfedezésre, azzal indokolta a látottakat, hogy a képsorok nem a telefonnal készültek, csak pusztán illusztrálni szerették volna, hogy mi a különbség egy remegős és egy stabilizált felvétel között.

 

Update: A Nokia reagálva a bakira, közzé tett egy videót az igazi Lumia 920 képstabilizátorról. Itt a valódi kamera felvétele látható. Valóban elég meggyőző, így nem is teljesen világos, hogy miért volt szükség a csalásra.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=6HSbhyaH0vw]