MEGOSZTÁS

A marbling avagy márványozás egy érdekes, ősi festési technika, amelyet a könyvkötészetben hosszú ideje használnak a belső borítólapok elkészítésére.

A technika alapja egy lapos tálca és egy vele azonos méretű, timsóoldatba áztatott, majd megszárított papír. A tálcába vizet töltünk, és zselatinnal besűrítjük. Az így létrejött, nehéz, de még mindig cseppfolyós felületre festéket cseppentünk, ami a nehéz zselatinoldat felületén úszni fog; és a festékfoltokat egy pálcával vagy egy ecsettel eloszlatva hozzuk létre a kívánt mintát. Amikor ez elkészült, az előkezelt papírlapot óvatosan a tálcára simítjuk, ami a kezelés hatására felszívja a festéket a hordozófelületről. Pár perc múlva a papírt lehúzzuk a tálcáról, és félretesszük megszáradni; ezzel elkészült a kép, amely minden esetben egyedi mintázatú lesz.

A technika nemcsak márványminta kialakítására alkalmas, hanem tollak, virágok és egyéb bonyolultabb alakzatok is készíthetőek. Noha nem tűnik nehéznek, komoly türelmet igényel egy ilyen kép elkészítése. Egy videóval szemléltetni is tudjuk, hogy készül el egy festmény:

Nem minden hasonló kép készül ezzel a technikával: a hamis márványozás a fenti módszer helyett közvetlenül a felületre festi a kialakítani szánt képet, és szintén komoly gyakorlatot és ügyességet igényel az alkalmazása.