MEGOSZTÁS

A hagyományos LCD-kijelzőknél energiatakarékosabb megoldáson dolgozik a Pixel Qi, és az első működő kijelzőket a Computex látogatói már láthatták is.

A hagyományos LCD panelek működése a következő: a monitor hátulján elhelyezett fényforrás (legyen hagyományos vagy LED-es) fényét egy olyan rétegen vezetik keresztül, ami pixelenként 3 szűrőt tartalmaz: egy pirosat, egy kéket és egy zöldet. Ezzel az a probléma, hogy a megvilágítás 2/3-a eleve elveszik az éppen nem aktív szűrőkön egy színes pixelnél, és a gyakorlatban az LCD panel elnyelése és egyéb körülmények miatt ez az arány még magasabb – vagyis ha élénk, jól látható képet akarunk produkálni, akkor egy rendkívül erős fényforrásra van szükségünk; és a hátulról érkező megvilágítás nagy része el sem jut a szemünkig, hanem elnyelődik valahol a monitor belsejében.

A Pixel Qi megoldása a fényforrás és a panel közé betesz egy tükröződő felülettel ellátott lapot, amit minden pixel helyén kilyukasztanak és ezekre a lyukakra kerül fel a 3 színszűrő. A háttérvilágítás működésekor a kijelző pontosan úgy viselkedik, mint bármelyik hagyományos társa. A különbség akkor látszódik, amikor lekapcsoljuk a háttérvilágítást: ez esetben a panelen átjutó fény visszaverődik a tükröződő lapról és ez adja a megjelenítéshez szükséges megvilágítást. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy így nem juthat át a fény az RGB-szűrőn, vagyis szürkeárnyalatos kijelzőt kapunk – de ezzel a felbontás is megnő: az eddig egy-egy piros, kék és zöld szubpixelből álló pixelünk helyén megjelent 3 fekete-fehér kisebb pixel…

Amennyiben ez nem zavaró (pl. szövegek olvasásakor, szürkeárnyalatban is érthető grafikonoknál, e-readerekben stb.), akkor a monitorunk ugyan elveszti a színességét, de cserébe nem fogyaszt áramot – így kvázi megszabadultunk a laptopunk legnagyobb energiaigényű alkatrészétől -, és sokkal élesebb megjelenítéshez jutunk, ami egyben azt is jelenti, hogy a kisebb betűméretek is olvashatóvá válnak. Korántsem mellesleg megszabadultunk a monitort szabad téren olvashatatlanná tevő fényvisszaverődéstől is.

A Pixel Qi már szállítja a vevőinek az első, 10,1 inch átmérőjű kijelzőket, és egy do-it-yourself kit is megrendelhető; a tömeges elterjedésre azonban még várnunk kell.